Завантаження

У світі не може існувати чогось ідеального на 100%. Інтернет магазини також не можна виконати ідеально з боку програмного забезпечення, дизайну, юзабіліті, швидкості чи щоб отримати увесь органічний трафік від пошукових систем. Проте можна уникнути деяких помилок, які, з нашого командного досвіду, є у сайтів  інтернет магазинів.

Багато схожих рейтингів складають й інші компанії, вони звертають увагу на проблеми через призму своєї діяльності, наприклад, дизайн. Але ми поглянемо усе з боку юзабіліті і пошукових систем.

 1. Технічні помилки інтернет магазинів

Технічні помилки - це досить об'ємний пункт, і розписувати окремо про кожну помилку не варто, але найчастіше саме такі помилки ставлять палки в колеса при просуванні сайту. Від технічної частини залежить швидкість завантаження, вдале оформлення замовлення, можливість пошукових систем сканувати та індексувати сайт. Технічні помилки стають перепоною для інтернет магазинів не тільки у мережі, але і для окремих користувачів, які якщо й потрапили на сайт, проте не можуть нічого замовити.

Класикою є те, що ми очікуємо органічного трафіку (трафіку з пошукових мереж без реклами) проте його не отримуємо. Найчастіше - це через незнання, що сайт, кожна його сторінка сканується пошуковими мережами і якщо ці сторінки на програмному рівні “закриті” від індексації, то вони ніколи не потраплять в індекс і не будуть навіть у топ 100 пошуку. На простішому прикладі, можна розглянути простий продуктовий магазин, і якщо двері зачинені, то не залежно який асортимент і дизайн інтер'єру, покупці не можуть нічого придбати.

У нашому рейтингу також лідирує помилка, коли інтернет магазин дозволяє пошуковим системам сканувати усі можливі сторінки. Сторінки пагінації, сторінки усіх можливих утворених фільтрів, усі технічні сторінки і так далі. Це призводить до того, що фактично у сайту є 1000 сторінок товарів та категорій. Але через таку “відкритість” у індексі та пошуковій видачі знаходиться 100 000 сторінок, що не отримують трафіку. Тому пошуковим системам важко виділити сторінку, яка підходить під конкретний запит серед багатьох сторінок фільтрів, отже пошукові алгоритми вирішують не перевантажувати систему і знижують у рейтингу усі сторінки не виділяючи жодної. Їм не вигідно витрачати ресурси системи на один інтернет магазин. 

Скільки у видачі є простих сторінок подяки “Дякуємо за замовлення”, але при не уважному налаштуванні у видачу можуть потрапити дані про замовлення, квитанції про оплату, контактна інформація покупців інтернет магазину.

Тому якщо у технічному завданні для програміста багато пунктів, це не означає, що вони для кількості, а все це для покращення якості інтернет магазину.

2. Назви товарів, категорій та їх title і description

У цьому пункті піднімемо питання оригінальності назв товарів і категорій. Помилки у назвах також можна віднести до цього пункту. Проблема полягає у тому, що при індексуванні сторінки враховується і її наповнення. Якщо ви назвете сторінку з наповненням із теплих кофт і светрів “свеДри”, вона проіндексується як “сведр” і тільки ті користувачі, які з вами на одній хвилі можуть знайти цю категорію. Проте кількість таких користувачів буде незначна, і Google буде їм наполегливо пропонувати виправити запит.

Кількість запитів у місяць згідно “Планування ключових слів” у GoogleAds свідчить, що “сведрів” шукають у 25 разів рідше, ніж “светрів”. Цей приклад важко назвати фішкою, оскільки, він зовсім не годиться для збільшення органічного трафіку. І навіть якщо зайняти перші позиції за цими запитами, то це не гарантує збільшення продажів.

Ще один приклад, коли категорію важко знайти у пошуку, але і у меню сайту інколи важко збагнути, що пропонується, оскільки, “шпатлевки” хоч і літературне слово, проте рідко використовується.

Кількість запитів у місяць згідно “Планування ключових слів” у GoogleAds.

Не заповнені чи переповнені мета теги title і description.

Пошукові системи останнім часом можуть змінювати ці метатеги у видачі, проте це не означає, що їх не варто заповнювати. Вони ще залишаються основним сигналом, щодо вмісту сторінки. У прикладі використано сторінку товару, де метатеги дублюються і не можна зрозуміти про що цей товар.

Проте якщо прочитати опис товару (добре, що він присутній), то можна зрозуміти, що це “пришвидшувач для застигання бетону”. Google також це зауважив і додав це у видачу.

Але користувачі не шукають пришвидшувач, а їх цікавить “Затверджувач для бетону”. Тому семантика настільки важлива при організації назв і наповнення метатегів. Щоб товар знайшли, його не тільки потрібно семантично правильно назвати, а ще додати відповідні ключові слова до метатегів, описів товару та іншого контенту сторінки.

3. Не вказувати ціну товару

З точки зору SEO не зовсім очевидний фактор просування, проте якщо немає ціни товару, то користувачі у рази менше будуть перебувати на сайті та залишати заявки. А якщо користувачі покидають сайт і повертаються до пошукової видачі, це сигнал для пошукових систем для зниження позицій сайту, оскільки, за версією пошуковиків, він не достатньо якісний. Тому варто вказувати ціну, за одиницю товару, погонний метр, квадрат чи літр.

4. Відсутність описів товарів

Користувачі “вибагливі”, їм необхідно дізнатись більше про товар, який вони купують вперше. Є досить великий спектр товарів, які користувачі купують один раз у житті чи раз на десятиліття, особливо це стосується техніки такої як: дрилі, перфоратори, газові колонки, бойлери. Навіть диван не кожен може дозволити купити, якщо вилазять з нього пружини, вони скоріше звернуть увагу на “топер для дивану”. Тому такі деталі як матеріали, потужність чи колір дуже необхідні для покупки. Детальний опис, допомагає не тільки обрати певну модель товару, він також допомагає користувачеві зрозуміти, що інтернет магазин не зроблений учора, і не на один день. Це викликає довіру. 

Цієї ж думки і пошукові мережі, описи і характеристики це фактори, що впливають на пошукову видачу. Елементи з опису можуть допомогти користувачу знайти відповідний товар. Наприклад, блакитний скутер на 50 кубів.

5. Не вказані адреса та номери телефонів

Цей пункт також може бути незрозумілим з погляду SEO. Але SEO - це не тільки семантика з ключовими словами чи посилання. Пошукові системи розвиваються і зараз для інтернет магазинів недостатньо вказати лише електронну пошту. Необхідно також додати номери телефонів, адресу (якщо вона є) і комерційну інформацію про продавця. Згідно нових рекомендацій “Керівництва Google для оцінки якості сайтів у пошуку” ця інформація контролюється асесорами і її відсутність також впливає на ранжування сайту.

“Якщо в інтернет-магазині або на сайті, де проводяться фінансові операції є тільки email і фізична адреса, може бути складно отримати допомогу, якщо виникнуть проблеми з платежами. Таким же чином, багато інших типів YMYL сайтів вимагають високого рівня довіри від користувача.”

Тому, щоб досягти результатів потрібно збільшити кількість можливих варіантів зв'язку з інтернет магазином з питань купівлі чи якості товару. А щоб бути в “очах” пошукових систем надійним продавцем, варто вказувати усю можливу інформацію. Графік роботи, телефони, реєстраційний номер і т.д.

6. Фільтри категорій

Досить важливий момент, якщо товарів у категорії багато.  Для користувача це спрощує пошук необхідного товару, а також дозволяє залишитись на сайті довше. Якщо функціонал незручний, особливо, в мобільному варіанті, то не чекайте, що клієнти будуть залишатись на сайті, навіть якщо ціна дешевша. Зараз найголовніше - це час. І роздратування відвідувачів сайту з будь-якого негативного досвіду користування сайтом призводить до пошуку інших магазинів у пошуковій видачі. А як вже відомо, якщо користувач повертається у пошукову видачу, то це фактор для пошукових мереж знизити позицію сайту за цим запитом. 

У прикладі виділено цікаві позиції фільтрів, які варто усунути чи переназвати. Наприклад, яндекс маркет на українському сайті повністю зайвий, “для ремонту” досить загальне значення у яке попав: засіб для збільшення міцності поверхонь бетонних підлог і спеціальний розчинник для шелаку. А про витрати засобів, це узагалі сумнівна категорія для настільки різних видів добавок. Ці фільтри конфліктують між собою. Якщо необхідна морозостійка добавка, але концентрація добавки не така, як ми обрали у фільтрі, то фактично ми не отримаємо нічого.  Якщо у категорії одного виду є кілька товарів, тоді логічно писати про витрати. Тому варто підходити до організації фільтрів уважно особливо у специфічних темах.

7. Відсутня мікророзмітка товарів і категорій

Мікророзмітка - це важливий елемент для просування. Якщо нехтувати її використанням, тоді у пошуковій видачі ви відмовляєтесь від таких елементів, як рейтинг, хлібні крихти, вартість, підкатегорії та інше, що покращує видимість сайту в пошуковій видачі.

8. Відсутні зображення товару або їх низька якість

Коли люди хочуть придбати товар у звичайному магазині, від візуальної оцінки товару залежить дуже багато. Якщо їжа візуально виглядає непривабливо, на скільки вона би не була смачна і корисна, ви можете її і не скуштувати. Від візуальної характеристики залежить дуже багато, а якщо це інтернет магазин, то це найважливіший елемент для продажу, особливо, для таких товарів як одяг, техніка чи меблі. Можливо у випадку з будівельними матеріалами і можна допустити чисто описовий контент, бо арматура виглядає як арматура у будь-якому всесвіті, але якщо це про товари масового споживання, то без хорошої якості зображень не обійтись.  А якщо поглянути з точки зору SEO, то наскільки б хорошими не були заголовки, описи чи кількість посилань на категорію, якщо для людей контент непривабливий, вони повертаються назад у пошук, що впливає на позиції у пошуковій видачі. Завжди знайдеться конкурент із привабливою пропозицією у висококонкурентних нішах. 

9. Кількість товару

Цей пункт також не зовсім очевидний, проте категорії, де є 1 чи 2 товари будуть просуватись гірше, і не займуть високих позицій у пошуковій видачі серед інших конкурентів, де є ширший асортимент. Це звичайно не можна транслювати на всі магазини, оскільки, існують інтернет магазини конкретного бренду чи тематики. Але у більшості випадків для пошуковиків це також один з факторів ранжування.

10. Немає мобільної версії сайту

Це напевно найбільша помилка серед усіх. Більшість інтернет-трафіку припадає на мобільні пристрої - приблизно 75%. Пошуковою системою на мобільних пристроях щодня користуються 87% користувачів. І ця цифра буде постійно зростати через значний ривок у мобільних технологіях. А пошукові мережі пристосовуються до нових реалій та не дають у результати пошуку сайти, що не підходять для мобільної видачі. Тому інтернет магазини, які не мають мобільної версії опиняються внизу списку, навіть якщо мають найбільш релевантний контент. 

Зараз великі інтернет магазини такі як Розетка, Алло, Пром розробляють власні додатки, для того, щоб було зручніше користуватись мобільним користувачам, і розширити функціонал простого сайту та кабінету. Звичайно для нішевого магазину власний мобільний додаток - це дорого і неефективно. Але мобільна версія  - “must have”.

Висновки

Пошукові мережі вдосконалюються кожного дня. Їх робота давати найбільш релевантну видачу під конкретний запит, а це потрібно для того, щоб ними користувалась більша кількість людей. Тому вони лояльні до своїх користувачів. SEO просування зараз поєднує у собі не тільки ключові слова та посилання. Є і інші фактори, що враховують пошукові мережі, таким чином до SEO додається тестування дизайну і функціоналу, аналітика та маркетинг товарів і їх продажів, аналіз конкурентів і апдейтів пошукових мереж.

Автор: Олександра Олійник