Завантаження

Види Інтернет реклами: що потрібно знати про Інтернет рекламу?

Без довготривалого вступу - цьогоріч бізнесу буде важко відновитись після багатоденного карантину через COVID-19. Схожу ситуацію український ринок мав у 2015 році, тільки причини збіднення платоспроможного населення тоді були іншими. Пам’ятаєте, як тоді “вистрелили” деякі підприємці, з’явились нові бренди, оригінальні продукти? Передбачливі власники бізнесу змогли використати ситуацію, переналаштувати комунікацію з клієнтом, побудувати ефективну модель роботи завдяки Інтернет-маркетингу.

Спробуємо трохи розібрати різновиди реклами в Інтернеті, щоб зрозуміти, як працювати бізнесу далі та збільшити свою частку на ринку. Підемо від загального до конкретного: від поняття мережевої комунікації, цінової політики до прикладів використання різних типів інформаційних повідомлень.

Формування поняттєвого апарату Інтернет-реклами

Інтернет-реклама - інформування щодо продукту/послуги потенційного клієнта за допомогою Всесвітньої мережі, яке має на меті залучення аудиторії на цільовий сайт, здійснення переходів за посиланням, оформлення покупок, генерацію лідів (заявок) тощо.  

Онлайн-реклама розглядає людину як сукупність демографічних, географічних та соціальних факторів (стать, вік, рівень доходу, захоплення, місце проживання). Важливу роль при такому доборі цільової аудиторії відіграє поняття “релевантності” - максимальної користі для людини, яка побачить рекламне звернення. 

Цінова політика

Здебільшого оплату мережевого просування формують за 3-ма моделями:

  • Вартість за кількість показів (СРМ). Рекламодавець оплачує кількість показів його рекламного звернення незалежно від того, чи перейде потенційний клієнт за активним посиланням.
  • Вартість переходу за посиланням (СРС). Оплату здійснюють лише за ту цільову аудиторію, що перейшла на сайт. 
  • Вартість цільової дії (СРA). Рекламодавець сплачує кошти після того, як користувач виконує певну дію (формує заявку, купує продукт і т. п.).

Види реклами в Інтернеті

Розглянемо 5 основних варіантів, які формують на основі специфіки взаємодії рекламодавця/цільової аудиторії, схеми налаштувань та вартості.

Залучення Google Ads

Онлайн-сервіс Google Ads дає змогу налаштовувати рекламну кампанію з будь-якого куточка світу, тож бізнесу доводиться “битись” за потенційного клієнта. Такий підхід мережевого просування поділяють на підвиди: 

Контекстна реклама

Модель працює за принципом оплати за натискання (CPC). Побачити її можна в пошукових системах після введення користувачем ключового слова. Сама назва свідчить про врахування змістового наповнення контенту. 

 

Контекстна реклама

 

Легальний та безпечний спосіб онлайн-просування. Цінова політика - конкурування рекламодавців. Як то кажуть, хто платить, той музику замовляє.

Ремаркетинг (ретаргетинг)

Передбачає відстежування поведінкових реакцій потенційного покупця/клієнта. Після отримання необхідних даних користувач отримує ще одне рекламне повідомлення, яке нібито ще раз нагадує про компанію/бренд.

Метод використовує файли cookies, простий код на мові Javascript, який залишає слід у браузері користувача. Як тільки людина відвідує інший сайт, йому автоматично надходить схоже рекламне повідомлення.

 

Remarketing Goggle

 

Антикризова політика бренду повинна сконцентруватись навколо ключових сегментів цільової аудиторії. Це важливо, адже різні верстви суспільства переживають карантин по-різному. Зверніть увагу на дохід, проживання у великих містах (столицях), вікові категорії (молодь).

Банерна (медійна) реклама

“Древній” метод мережевого просування, який дає змогу розміщувати мультимедійний контент (банери) на сторонніх Інтернет-ресурсах. Рекламодавець оплачує, як правило, кількість показів (СРМ). Найкращий спосіб заявити про себе, підвищити впізнаваність бренду.

 

Банерна реклама

 

Google Shopping

Товарні оголошення - чудовий інструмент для Інтернет-магазинів. Користувач може відразу переглянути кілька сайтів, порівняти ціни, асортимент. Рекламодавець виграє завдяки присутності в пошукових системах, можливості обійти конкурентів низькою ціною. 

 

Google Shoping

 

Частка акційних покупок в онлайн-рітейлі значно виросла в період карантину, тому якщо бізнес хоче продавати й отримувати прибуток - варто продумати акційні пропозиції. Google Shopping допоможе це організувати.

Відеореклама

Передбачає використання YouTube та інших сервісів потокової передачі відео. Пригадуєте надокучливі рекламні ролики перед улюбленою телепередачею, а потім ще й посередині? Маєте приклад відеореклами, що передбачає великі часові та фінансові витрати. 

Тизерна реклама

Це так званий “вірусний” спосіб рекламування. Пригадуєте, страхітливі заголовки про смерть улюбленої зірки? Чудодійний народний засіб, здатен вилікувати будь-яку хворобу? 

 

Тизерна реклама

 

Тизерна реклама - це суміш контекстно-медійного рекламування, адже поєднує текстове наповнення та яскравий банер. Зазвичай таку модель не використовують компанії, що належать до середнього/високого цінового сегмента. Зате чудово працювати з масовим товаром та емоційним попитом. 

Просування в соціальних мережах (SMM)

Зважаючи на те, як багато інформації отримує Facebook та Instagram про своїх користувачів, зрозуміло, чому SMM-просування вважають найефективнішим способом рекламування в Інтернеті. 

 

facebook реклама smm

 

Таргетована реклама та SMM-просування - поняття зовсім різні. Перший метод передбачає оплату за перехід (РРС), а друга модель об’єднує проведення рекламних кампаній, створення візуального образу бренду, роботу з контентом. 

Антикризова політика повинна змусити бренд переглянути мету та завдання SMM-просування. Завдання “залучення аудиторії” без деталізації - приріст мінімально платоспроможного населення. Ціль “збільшення активності” без додаткових зауваг - максимально дешева активність від таких же підписників.

Що ще важливо, 90% сторінок у соціальних мережах мають бодай якусь органічну аудиторію, з якою ніхто не комунікує. Навіть без грошових інвестицій можна отримати вигідну віддачу. Просто спробуйте наповнити сторінку якісним контентом, залучити до обговорення підписників. 

E-mail: реклама через поштову скриньку

Хоча дехто вважає цей підхід старомодним, насправді це гарна можливість залишатись на зв’язку з постійними клієнтами, інформувати про акційні пропозиції, оновлення модельного ряду. 

 

e-mail розсилки

 

SEO-просування 

SEO-оптимізування - комплексний підхід, що передбачає збільшення видимості сайту в пошукових системах, ранжування за ключовими словами. Модель передбачає довгостроковий ефект, а також дає змогу отримувати органічний трафік (цільову аудиторію, яка має більший шанс провести цільову дію). 

Зважайте, що SEO-просування не дає миттєвого результату. Чистий прибуток може з’явитись після шести місяців роботи, а потім лише зростатиме. 

Висновки NEKTARYN AGENCY 

Інтернет-маркетинг - необхідність, хоча не всі підприємці це розуміють. Арсенал онлайн-інструментів можна використовувати для формування іміджу, концепції бренду, створювати постійний потік клієнтів, формувати віддану аудиторію в соціальних мережах.

В умовах карантину можна експериментувати: спробуйте використати кожен інструмент окремо, проаналізуйте показники ефективності. Надалі слід правильно розподіляти бюджет, щоб левова частка коштів була спрямована в правильні канали комунікації.