Завантаження

Вірусний маркетинг — це всі методи розповсюдження реклами, спрямовані на те, щоб споживачі поширювали інформацію про бренд. Таку рекламу називають вірусною, оскільки вона швидко поширюється від людини до людини. Щоб детально зрозуміти цю концепцію, ми склали короткий гайд, де розбираємо на такі питання:

  • Що таке вірусний маркетинг?
  • Історія вірусного маркетингу.
  • Вірусний маркетинг: приклади.
  • Навіщо використовувати вірусний маркетинг?
  • Види вірусного маркетингу.
  • Переваги вірусного маркетингу.
  • Недоліки вірусного маркетингу.

Вірусний маркетинг – це тип маркетингу, коли компанії або бренди рекламують свої продукти чи послуги за допомогою онлайн-методів. Ця інформація чи контент блискавично поширюється в Інтернеті. Він також відомий як «V-маркетинг» або «органічний маркетинг». Крім того, вірусний маркетинг є дуже ефективним, створюючи величезну кількість трафіку та потенційних клієнтів.

Мета кампанії – заохотити споживачів ділитися контентом із якомога більшою кількістю людей за допомогою «сарафанного радіо». З чого ж почалась історія вірусного маркетингу?

Термін «вірусна стратегія» вперше був використаний у 1995 році командою стратегів з лос-анджелеського агентства Chiat/Day (тепер TBWA LA), щоб запустити першу PlayStation. Завдяки продуманій схемі, залученню лідерів громадської думки та поширенню інформації інсайдерами консоль за півроку стала №1 у своїй ніші.

Фраза «вірусний маркетинг» була введена Джеффрі Рейпортом, коли він вперше згадав свою статтю «Вірус маркетингу» в 1996 році. Саме тут почався розвиток вірусного маркетингу.

Види вірусного маркетингу

Загальноприйнятої класифікації видів вірусного маркетингу не існує, але можна виділити кілька підходів.

  • Плітки і скандали. Наприклад, знаменитості можуть навмисно запускати фейкові новини напередодні випуску фільму чи альбому.
  • Залучення лідера думок. На відміну від прямої реклами, вона повинна не тільки озвучувати завчений текст, але і демонструвати, що блогер використовує бренд і вважає його гідним.
  • Поширювати інформацію за винагороду. Бренд пропонує подарунок або знижку, тому що користувач перепостить повідомлення або новину. Наприклад, щоб їх отримати, потрібно вступити в групу або поширити інформацію про конкурс, щоб взяти в ньому участь.
  • Тизер. Часто використовується для офлайн-реклами. Наприклад, інтригуючий напис розміщений на білборді без будь-яких рекламних повідомлень і згадок бренду. Це вже привертає увагу. Через тиждень на цьому ж білборді з’являється ще один, а через деякий час – основне рекламне повідомлення.
  • Гумор. Особливо ефективні кампанії, в яких бренд може дивитися на себе з іронією. Це принципово відрізняє вірусний маркетинг від стандартної реклами, де бізнес дуже серйозно ставиться до своїх переваг. Такий підхід добре працює в сферах, які зовсім не асоціюються з жартами.

Навіщо використовувати вірусний маркетинг?

Вірусний маркетинг навіть ефективніший, ніж спонсорована реклама. У довгостроковій перспективі це включає мінімальні витрати на рекламу або їх відсутність. Крім того, метою вірусного маркетингу є розробка контенту, яким люди хочуть поділитися самі.

Вірусний маркетинг відіграє вирішальну роль у створенні іміджу бренду. Адже підвищує впізнаваність бренду, залучаючи потенційних покупців до створеного вами матеріалу. Вірусні публікації також можуть або справити враження на потенційних покупців, або спонукати до покупки товару. Цікаво, що це вплине на сприйняття клієнтами вашого продукту чи послуг.

Отже, якщо вони вирішать придбати ці речі в майбутньому, ви будете першою, на кого вони можуть звернути увагу. Зрештою, вірусний маркетинг може сприяти зростанню репутації вашої компанії як надійно та перевіреної.

Плюси та мінуси вірусної реклами

Переваги

  • Нестандартний підхід дозволяє пробитися крізь велику кількість рекламних пропозицій, які оточують сучасного споживача. Грамотна вірусна реклама добре запам'ятовується і створює вау-ефект.
  • Зазвичай дешевша, ніж традиційна реклама. Наприклад, не обов'язково наймати професійного фотографа або оператора, платити за стандартні канали просування.
  • Можливість охопити нову аудиторію, яка раніше про вас не знала. Ваше повідомлення побачать не лише потенційні клієнти, на яких ви зазвичай націлені. Про бренд дізнаються родичі, друзі друзів та інші люди, які в майбутньому можуть стати покупцями.

Недоліки

  • Після запуску вірусної кампанії неможливо контролювати те, що відбувається далі. Контент розповсюджується сам по собі, і ринкове середовище може змінюватися. Якщо виникне негатив, то не буде кнопки «вимкнути», на відміну від контекстної реклами.
  • Ефективність вірусного маркетингу важко виміряти – ви не контролюєте канали, через які користувачі поширюватимуть вашу рекламу. Також важко заздалегідь передбачити рентабельність інвестицій у вірусний маркетинг. Деякі кампанії швидко стають популярними, інші можуть зазнати невдачі.
  • Вірусна реклама, яка поширюється з негативними відгуками, може завдати величезної шкоди бренду.

Як зробити кампанії в соціальних мережах вірусними?

Не можливо наперед передбачити точно, “завіруситься” реклама чи ні, але є деякі моменти, які допоможуть вам зробити так, щоб кампанія в соціальних мережах стала вірусною:

Ідеальний час. Подумайте, коли ви будете ділитися контентом та як часто відбуваються публікації. Було доведено, що планування публікацій у соціальних мережах на оптимальний час збільшує кількість підписників і активність ваших публікацій. Якщо ваш матеріал приверне увагу відразу після публікації, Instagram покаже його більшій кількості людей.

Релевантна аудиторія. Цей процес відбувається до створення контенту. Перш ніж почати щось створювати, проаналізуйте цільову аудиторію. Ви знатимете, для кого пишете, що ця аудиторія шукає, де люди шукають інформацію. Крім того, перш ніж створювати будь-який матеріал, подумайте про вік, стать, географію та уподобання вашої аудиторії.

Платформа соціальних мереж. Майте на увазі, що лише правильна платформа соціальних мереж може допомогти вам зробити ваші маркетингові зусилля вірусними. Усі платформи різні, як і тип контенту, який вони надають. Ви повинні вибрати платформу на основі цільової аудиторії та контенту.

Лідери думок. Гарною ідеєю буде залучити правильних людей для просування певної кампанії. Ваше повідомлення стає вірусним, коли все більше і більше впливових людей рекомендують вашу компанію своїм колегам і близьким друзям. Це підвищує ваш рейтинг довіри.

Відео та інші можливості соцмереж. Відео найчастіше стають “вірусними” ніж інший тип контенту. Відеомаркетинг можна здійснювати на різних платформах. Вам не потрібно обмежуватися лише YouTube. Відеоконтент також активно просувається у Facebook, Instagram та інших соціальних мережах. Однак не тільки відео стають вірусними. Тому використовуйте всі можливості, доступні в соціальних мережах: опитування, челенджі, меми і т.д.

Вірусний маркетинг: приклади

Найяскравіший приклад вірусного маркетингу усім відомий виклик “ICE BUCKET”

вірусний маркетинг

Виклик ALS ice bucket був маркетинговою ініціативою, спрямованою на залучення коштів і підвищення обізнаності щодо бічного аміотрофічного склерозу (ALS).

Мало того, що цей виклик сприяв підвищенню обізнаності про хворобу, також було збільшено фінансування медичних досліджень.

А завдання полягало в тому, щоб зняти себе на камеру, як ви обливаєте собі голову крижаною водою, а потім призначити ще трьох людей, щоб зробити те саме.

Реклама стала вірусною, виклик прийняли 17 мільйонів людей у ​​всьому світі. Зокрема, менш ніж за вісім тижнів кампанія зібрала 115 мільйонів доларів.

Висновки NEKTARYN AGENCY 

Вірусний маркетинг - чудовий спосіб для збільшення охоплення аудиторії і формування впізнаваності бренду. Додайте дану послугу в комплексне Інтернет просування вашого бренду. Адже правильна стратегія розвитку і правильні канали комунікації принесуть хороші результати.